Tvättnötter 350 g, Pesupähkinät

Indiska tvättnötter som används som tvättmedel, till all slags rengöring och för personlig skötsel av hygienen.

Tvättnötter härrör från vildväxande sapindus mukorossi träd. Insamling av nötter skadar inte det bräckliga ekosystemet på något sätt.

Tvättnötterna växer vilt i Indiens bergsområden på sapindus mukorossi -träd. Tvättnötterna är små och runda, stenfrukter (som körsbär). Tvättnötterna lämpar sig även för nötallergiker. Tvättnötterna får inte användas för konsumtion, deras skal innehållande 15% saponin – är ett naturlig rengöringsmedel. Trädet producerar som bäst 200-300 kg per år, upp till 90 år.
Produktion
I Indien och Nepal har man använt tvättnötterna som tvättmedel och kroppsvårdsprodukter redan hundratals år av tradition. Under de senaste åren har nötter vunnit världsomspännande popularitet som ett alternativ till industriella rengöringsmedel.
Tvättnötter är en produkt vars produktion inte kräver en tung börda på infrastrukturen i naturen. Insamling och behandling av nötterna är ekologisk och anställning av lokalbefolkningen, för att stödja gamla traditioner och kultur.
Erosion orsakas av misshandeln av virkesförrådet och är numera ett stort problem i Himalayas berg. Tvättnötsträden binder jorden, vilket skyddar mot erosion. Insamling av nötter skadar inte träet i sig på något sätt. Deras tillverkning slösar inte energi, eftersom de inte behöver behandlas alls.
Miljövänlig tvättnöt är också en rättvis produkt. Nötter skördas och packas för hand och är samhällsprojekt i norra Indien, Himachal Pradesh. Torkad frukt skal krossas mekaniskt. Efter detta, avlägsnas fröna och skalen rengörs för hand.
I mars 2007 var företrädare för Finland och besökte World Shop Association plats Dhundanin byn för att inspektera villkor. Anställda får en lön på 125 rupier per dag när den lagstadgade minimilönen i staten är 75 rupier. De är alla fullvuxna arbetare. Arbetsförhållandena är bra och de har möjlighet att rengöra muttrarna hemma.

Användning
Tvättnötter innehåller inte parfymer eller andra tillsatser. Således kommer inga kemikalierester eller starka dofter på tvätten. Tvättnötterna är mycket lämpliga för allergiker. Tvättnötter innehåller inte tvål, de kan användas till allt från tvättmedel, även för fina textilier, trasa och blöjor. Tvättnötterna behåller textiliernas färger ljusa och mjukar upp tvätt, och man behöver inte använda sköljmedel.
Tvättnötterna lämpar sig för tvätt i vanlig tvättmaskin. Tvättnötterna kan användas från 30 grader och uppåt. Skalen från tvättnötterna börjar upplösas vid rengöring kring än 30 ° C. De tvättar effektivt normalt smutsad tvätt, men de bleker inte tvätten eller avlägsnar svåra fläckar. Behandla fläckar före tvätt. Man tar ca 2-4 tvättnötter för tvätt på 2-3 kg och man kan använda tvättnötterna ca 4-6 ggr. För 3-7 kg används ca 4-6 tvättnötter.
Tvättnötterna placeras i en liten tygpåse eller en strumpa. Påsen förseglas och placeras i maskinen trumma med tvätten. Vill man tillsätta lite doft, kan man tillsätta lite eterisk olja. Begagnade skal kan komposteras eller sätta din organiskt avfall.

9,90